Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Extra geld voor openbare bibliotheken

1 minuut leestijd
Openbare bibliotheek in Almere
Openbare bibliotheek in Almere (Free Art License - Wim Ruigrok)

Het ministerie van Cultuur en Media trekt de komende jaren extra geld uit voor openbare bibliotheken. Het geld moet ervoor zorgen dat iedere gemeente “een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening” krijgt. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor de uitbreiding van de online bibliotheek, die leden onder meer in staat stelt ebooks en luisterboeken te lenen.

Staatssecretaris Gunay Uslu wil verder een zorgplicht voor gemeenten instellen, zodat de toegang tot bibliotheken in de toekomst is gewaarborgd. Voor komend jaar is 29,7 miljoen euro beschikbaar en dat bedrag loopt op tot een structureel bedrag van 58,7 miljoen euro vanaf 2025. De staatssecretaris:

Als je lid bent van de openbare bibliotheek, heb je een abonnement op de hele wereld. Want lezen is fundamenteel, en een bibliotheek brengt je nog veel meer dan dat. Het is een plek waar mensen cultureel en maatschappelijk ontwaken en groeien. Waar als kind werelden voor je opengaan. Waar je als ouder met een gerust hart je kind heen stuurt. Een plek waar kennis, verhalen en andere perspectieven voor iedereen binnen handbereik zijn. Daarom investeer ik een flink deel van het extra cultuurbudget in de openbare bibliotheek.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.