Extra steun voor Holocaust Memorial Day

Joods monument in Groningen – Foto: CC/Wutsje
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS gaat het jaarlijkse programma in de week van International Holocaust Memorial Day (27 januari) financieel extra ondersteunen. Ze schrijft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei daarnaast bereid gevonden de organisatie van de herdenking praktisch te ondersteunen. De staatssecretaris komt daarmee naar eigen zeggen tegemoet aan een verzoek van het Nederlands Auschwitz Comité.Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten:

- advertentie -

Ik ben er – mede door ontroerende gesprekken met overlevenden – van overtuigd dat we de verhalen over de Holocaust in ons hart moeten sluiten en blijven doorvertellen. Dit nooit meer.

In de week van 27 januari worden jaarlijks op veel plekken herdenkingen gehouden. Dit omdat vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 door Russische troepen werd bevrijd. Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de dag in 2005 daarom uit tot een internationale herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day.

‘Industriële karakter van de Holocaust’

De staatssecretaris wil met de extra steun het belang van een waardige en prominente plek voor de Holocaust in het Nederlandse herinnerings- en herdenkingslandschap onderstrepen. Veldhuijzen van Zanten vindt dat het ‘het precedentloze industriële karakter van de Holocaust’ het belangrijk maakt dat er apart stilgestaan wordt bij deze internationale geschiedenis.

Van Zanten ziet tevens kansen om jongeren te betrekken bij herdenken en reflectie op de de Tweede Wereldoorlog in Internationaal perspectief. Onlangs bleek uit een op verzoek van de staatssecretaris uitgevoerd onderzoek dat meer dan tachtig procent van de Nederlandse jongeren het belangrijk vindt de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: