EYE opent seizoen met geschiedenis van de film

The Story of Film: An Odyssey
Filmmuseum EYE in Amsterdam opent het nieuwe culturele seizoen met veel aandacht voor de filmgeschiedenis. Vanaf eind september start het museum met het vertonen van delen van de vijftien uur durende documentaire The Story of Film: An Odyssey.

Regisseur Mark Cousins reisde voor deze documentaire door zes continenten om te spreken met uiteenlopende regisseurs als Stanley Donen, de Coen Brothers, PaulSchrader, de Indiase regisseur Mani Kaul en de Iraniër Abbas Kiarostami. Het resultaat, The Story of Film, is volgens EYE een “ambitieuze, maar toegankelijke reis door de geschiedenis van de film”.

- advertentie -

De regisseur is van 13 tot en met 15 september aanwezig bij de voorpremière van de vijftien uur durende film in het Amsterdamse museum.

The Story of Film wordt hierna ook aangeboden als reeks op de maandagavond met nabeschouwingen door filmjournalist Dana Linssen in de periode 24 september 2012 tot en met 14 januari 2013. Hiervoor zijn passe-partouts verkrijgbaar.

EYE komt daarnaast met een ‘omlijstend klassiekerprogramma’. Er worden films vertoond die aansluiten bij de documentaire waaronder de Deense klassieker Ordet, de veelvuldig bekroonde Indiase film Pather Panchali van Satyajit Ray en Le voyage extraordinaire, een documentaire over de restauratie van Georges Méliès’ Le voyage dans la lune, met muziek van Air.

Trailer van ‘The Story of Film’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: