Tentoonstelling Gevangen door Atjeh

Facebook: ‘Misschien vind je Mein Kampf leuk?’

Mein Kampf
Mein Kampf
Facebook heeft onlangs het beruchte boek Mein Kampf als leessuggestie aangeraden bij een Franse gebruiker van de netwerksite. Na protest heeft Facebook het boek van Adolf Hitler inmiddels van de suggestielijst geschrapt. Dat meldt de VRT dinsdag.

Facebook komt zo nu en dan met leessuggesties en baseert zich dan op de boeken die de gebruiker eerder zegt te hebben gelezen. Nadat de Fransman had aangegeven dat hij twee thrillers van Philip Kerr over de Tweede Wereldoorlog had gelezen, raadde Facebook hem Mein Kampf aan.

De Fransman was hier boos over en zijn protest werd al snel breed uitgemeten in de Franse media. Facebook heeft daarop besloten het boek te schrappen van de suggestielijst.

Mein Kampf

Adolf Hitler deed in Mein Kampf, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken. In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. In Nederland wordt al langere tijd gediscussieerd over de vraag of dit Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden.

- advertentie -

Lees ook: Mein Kampf – Het verboden boek van Adolf Hitler
Boek: Mijn strijd – Adolf Hitler


Archiefstukken:

 • Top secret: Griekse mysteriescholen

  Top secret: Griekse mysteriescholen

  Rond 2500 v.Chr. ontstaan in Egypte de eerste mysteriescholen. Mysteriescholen zijn geheime instanties waar de politieke en culturele elite onderwijs kreeg in meditatietechnieken, bedoeld om een god of ‘het hogere … Lees verder »
 • Nazi-pesterijen in Dachau

  Nazi-pesterijen in Dachau

  In Dachau zaten vooral politieke tegenstanders van de nazi’s, evenals veel christenen, vrouwen, Joden en homoseksuelen. De memoires van een van de gevangenen in het kamp, de gereformeerde predikant Herman … Lees verder »
 • Sfyria, je kan ernaar fluiten

  Sfyria, je kan ernaar fluiten

  Sfyria kent geen woorden, maar maakt gebruik van een uitgebreid arsenaal aan fluittonen. De taal dankt zijn naam dan ook aan het woord σφυρίζω (Sfyrizo), Grieks voor ‘fluiten’. Lees verder »
 • Het Oranjehotel in Scheveningen

  Het Oranjehotel in Scheveningen

  Strafgevangenis die tussen 1883 en 1886 werd gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt voor berechtingen en executies en kreeg het de bijnaam ‘Het Oranjehotel’. Momenteel wordt een … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister