Dark
Light

Facebook verwijdert berichten Holocaustontkenners

1 minuut leestijd
Facebook
Facebook (CC0 - Pixabay - kalhh)

Berichten waarin de Holocaust wordt ontkend of in twijfel wordt getrokken worden voortaan verwijderd van Facebook. Het internetbedrijf heeft dat deze week bekendgemaakt in een blogpost. Bezoekers die voortaan op Facebook op zoek gaan naar informatie over de Holocaust worden voortaan doorgelinkt naar betrouwbare informatie.

Facebook laat weten dat het besluit onder meer is genomen door het mondiaal toenemende antisemitisme en spreekt van een nieuwe stap in de strijd tegen haat op het platform. Het bedrijf wijst op een Amerikaans onderzoek dat aangetoond heeft dat een kwart van de volwassenen in de leeftijd tussen de 18 en 39 jaar denkt dat de Holocaust een mythe is, dat de genocide overdreven wordt of dat niet met zekerheid te zeggen is dat de Holocaust echt heeft plaatsgevonden. Volgens Facebook is er onder jongeren een “schrikbarend tekort aan kennis” over de Holocaust.

In sommige landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland, werden berichten van Holocaustontkenning al van het platform verwijderd. Dit had echter te maken met de wetgeving in deze landen. Zo moeten sociale netwerken in Duitsland bijvoorbeeld berichten met verboden inhoud binnen vierentwintig uur verwijderen. Doet men dit niet dan riskeren bedrijven boetes tot vijftig miljoen euro.

Ontwikkeling

Facebook-topman Mark Zuckerberg, die zelf een Joodse achtergrond heeft, verklaarde enkele jaren geleden nog dat hij, hoewel hij de ontkenning van de Holocaust persoonlijk kwetsend vond, het niet aan het sociale platform vond om meningen te verwijderen. Nu heeft zijn bedrijf echter toch besloten dergelijke berichten helemaal te weten. Enkele maanden geleden liet het bedrijf al weten strenger op te treden tegen anti-Joodse berichten en “beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd” sneller te verwijderen. Ook werd toen bekendgemaakt afbeeldingen van Zwarte Piet actief te gaan verwijderen.

Achtergrond: Holocaust – Systematische Jodenvervolging door de nazi’s
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog