Dark
Light

Familieleven in de KNIL-kazerne

2 minuten leestijd

Foto: Centrale Bibliotheek Rijswijk
In de Centrale Bibliotheek Rijswijk is in de maand november een expositie te zien die een beeld geeft van het familieleven in de KNIL-kazerne.

De bibliotheek speelt met de expositie in op de campagne Nederland Leest. In deze leescampagne staat het boek Oeroeg van Hella Haasse centraal.

Veel Indische families hebben enige band met het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Vaders, broers, ooms, halfbroers, zwagers, schoonvaders, oudooms of overgrootvaders dienden in het KNIL en velen leefden ook met hun gezinnen in het militair kampement, de zogenaamde tangsi. De expositie in de Centrale Bibliotheek in Rijswijk besteedt aandacht aan de speciale levensstijl van het KNIL

In de tentoonstelling onder meer aandacht voor schrijver Reggie Baay die in 2006 de roman De Ogen van Solo uitbracht. In deze roman verhaalt de auteur over de lotgevallen van zijn ouders in oorlogstijd en de jaren erna. Baay’s vader was militair in Nederlands-Indië en na zijn dood vond Reggie Baay foto’s die een beeld geven van de leefomstandigheden in en om het KNIL-kampement. Ook de eerste, onwennige, jaren van het gezin Baay in Nederland zijn vereeuwigd en vormen een zeer herkenbaar beeld voor velen met een soortgelijke geschiedenis.

Daarnaast ook aandacht voor de auteur Lin Scholte (1921-1997). In haar bekendste roman, Anak Kompenie, beschrijft zij op gedetailleerde wijze het dagelijks leven in de tangsi, het KNIL-kampement, waar haar Hollandse vader samenleefde met zijn Javaanse vrouw. In 2007 verscheen bij Stichting Tong Tong het verzameld werk van Lin Scholte, Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte, ingeleid door een biografie van de hand van publiciste Vilan van de Loo.

De tentoonstelling Familie van het KNIL neemt de kijkers mee achter de schermen van het KNIL en toont hen het dagelijkse leven in en rond het kampement. De teksten bij de foto’s zijn fragmenten uit de boeken van Reggie Baay en Lin Scholte.

De expositie is op maandag tot en met vrijdag toegankelijk van 13.00 – 17.30 uur en op zaterdag van 11.00 – 14.00 uur. De toegang is gratis. Tijdens de expositie toont de Stichting Tong Tong verschillende boeken uit haar fonds. Deze boeken zijn in de bibliotheek te koop.

Lezing

Auteur Reggie Baay geeft dinsdag 17 november een lezing in de Centrale Bibliotheek Rijswijk (20.00-22.00 uur). Hij vertelt dan over de geschiedenis van zijn ouders, eerst in het KNIL, vervolgens – na de onafhankelijkheid van Indonesië – hun repatriëring naar Nederland; de moeizame eerste jaren van aanpassing aan het begin van de jaren vijftig en vooral de nasleep –  met name psychisch – van de 2e wereldoorlog in Azië en de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië tussen 1945 en 1949. Toegangskaarten voor de lezing (4,50 euro) zijn verkrijgbaar bij de Centrale Bibliotheek Rijswijk.

×