Fanny Blankers-Koen in internationale Hall of Fame

/

Fanny Blankers-Koen in 1948
Fanny Blankers-Koen is, samen met elf andere atleten, afgelopen week toegevoegd aan de Hall of Fame van de internationale atletiekbond IAAF.

- ad -

De eregalerij is door de atletiekbond opgesteld ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan. Alleen de echt grote atleten maken kans op een plek in de eregalerij. Er zijn enkele voorwaarden. Zo moeten leden minimaal twee keer goud hebben gewonnen op de Olympische Spelen of het WK en een wereldrecord in bezit hebben gehad.Actieve atleten worden niet op de lijst geplaatst. Alleen atleten die tien jaar gestopt zijn komen in aanmerking.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Fanny Blankers-Koen (1918-2004) behoort dus tot de eerste twaalf sporters die in de ‘galerij der groten’ staan. Andere atleten die zijn toegevoegd zijn bijvoorbeeld Jesse Owens, Carl Lewis, Abebe Bikila en Paavo Nurmi.

De Nederlandse atlete, bijgenaamd de vliegende huisvrouw, was zeer succesvol tijdens de Olympische Spelen in Londen van 1948. Tijdens die editie van de Spelen won de Nederlandse vier gouden medailles, waaronder op de 100 en 200 meter. In haar carrière vestigde de atlete maar liefst eenentwintig wereldrecords.

Vorig jaar werd bekend dat er een film wordt gemaakt over het leven van de sportvrouw.