Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Fanpagina’s voor geallieerde soldaten

1 minuut leestijd

Fanpagina op Facebook voor soldaat Edward M. Chorzempa
In België liggen bijna 28.000 geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven. In veel gevallen is er weinig bekend over deze soldaten. Het Belgische Instituut voor Veteranen (IV-INIG – IV-NIOOO) wil deze soldaten daarom op Facebook een gezicht geven.

Een jaar geleden ging het project Live and Remember van start. Het veteraneninstituut daagde scholieren uit om een fanpagina van een bepaalde soldaat te maken op de sociale netwerksite Facebook. Doel was om scholieren op zoek te laten gaan naar het verhaal van de soldaat. Wat voor leven had de soldaat voor de oorlog? Had hij familie? En hoe is hij omgekomen?. Inmiddels hebben al 134 geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog een fanpagina gekregen op Facebook.

Tweede seizoen

Het tweede seizoen van Live and Remember is onlangs van start gegaan. Het veteraneninstituut hoopt dat er de komende tijd nog meer fanpagina’s aangemaakt zullen worden en heeft een zogenaamde snapshot-wedstrijd aan het project gekoppeld. Deelnemers worden hierbij uitgedaagd een mooi snapshot – een foto of een filmpje – rondom het thema Live & Remember te maken. De tien foto’s met de meeste likes winnen een zogenaamde tournee generale langs het “beste wat België aan oorlogsgeschiedenis te bieden heeft, tot achter de schermen van de Belgische oorlogsbegraafplaatsen”.

De snapshot-wedstrijd loopt van 26 september tot en met 16 november 2011. Bezoek voor meer informatie www.liveandremember.be. Deelnemen aan het Live and Remember zelf kan tot 16 maart 2012.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

De winnende pagina’s van 2011

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie