Farao Toetanchamon had ‘buitenaardse dolk’

Het ijzer van een van de dolken die in het graf van Toetanchamon zijn gevonden, is waarschijnlijk afkomstig van een meteoriet. Dat melden onderzoekers die de dolk onderzochten.

Dodenmasker van Toetanchamon met een deel van de baard - cc
Dodenmasker van Toetanchamon – cc
In de grafkamer werden in 1925 twee dolken gevonden door archeoloog Howard Carter. De onderzochte dolk bevond zich op de dij van de farao. Waar het ijzer in deze dolk vandaan kwam, was lang niet duidelijk. In de tijd van Toetanchamon (ruim 3300 jaar) was het gebruik van ijzer namelijk nog niet erg gebruikelijk.

Onderzoekers wisten de chemische samenstelling van de dolk met behulp van een zogenaamde spectrometer vast te stellen. De grafgift blijkt zowel een hoog gehalte nikkel (11%) als kobalt te bevatten.

Het nikkelgehalte is veel hoger dan in normale ijzeren objecten. Aangezien zulke hoge percentages nikkel wel in meteorieten voorkomen, besloten de onderzoekers de samenstelling van de dolk te vergelijken met elf ijzermeteorieten die voor de dood van Toetanchamon in een straal van tweeduizend kilometer van de kust van de Rode Zee neerkwamen. De samenstelling van een van deze meteorieten bleek overeen te komen met de samenstelling van de dolk.

- advertentie -

Het was al bekend dat de oude Egyptenaren soms ijzer uit meteorieten gebruikten voor het vervaardigen van ceremoniële objecten.

Boek: Het Oude Egypte

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: