Film over slavenopstand Curaçao in bioscoop

Tula: The Revolt – Still uit de film

In 2010 werd Tula, een van de belangrijkste aanvoerders van de Curaçaose slavenopstand van 1795, in Curaçao uitgeroepen tot nationale held. Nu, drie jaar later, is er een speelfilm over hem gemaakt: Tula: The Revolt. De film is sinds donderdag te zien in de Nederlandse bioscoop.

Tula: The Revolt


Eind achttiende eeuw kwamen ongeveer vijftig slaven op de Curaçaose plantage Kenepa in opstand. Ze lieten hun eigenaar weten niet meer voor hem te willen werken en bevrijdden een aantal slaven die eerder gestraft en opgesloten waren.

De opstand was voor een groot deel voorbereid door de slaaf Tula. Die beweerde in contact te staan met de Franse generaal Rigaud die eerder de slaven van San Domingo in een opstand had gesteund. De slaven van Kenepa waren boos op hun eigenaar, Caspar Lodewijk van Uytrecht, omdat die hen veel te hoge prijzen zou rekenen voor levensmiddelen en kleren. Ze verlieten plantage Kenepa en kregen korte tijd later gezelschap van slaven van andere plantages. De inmiddels gewapende slaven wisten hierna enkele slavengevangenissen open te breken.

- advertentie -

Recht op vrijheid

Tula was van mening dat de slaven op Curaçao recht hadden op hun vrijheid, omdat de Fransen de slavernij tijdens de revolutie in 1794 hadden afgeschaft. In Nederland was ten tijde van de opstand inmiddels de Franse Tijd aangebroken en Tula vond daarom dat alle slaven op Curaçao het recht hadden de ketenen van zich af te werpen.

Toen de Nederlandse pater Jacobus Schinck op een dag Tula en zijn slaven toesprak zou Tula de priester, die betoogde dat de slaven de Nederlandse en niet de Franse overheid moesten gehoorzamen, onder meer het volgende hebben gezegd:

Heer Pater, komen alle menschen niet voort uit één vader, Adam en Eva? Heb ik kwalijk gedaan, dat ik twee en twintig mijner medebroeders verlost heb uit de boeien, waarin zij onrechtvaardig geworpen waren? Heer Pater, de Fransche vrijheid heeft ons slechts tot kwelling gediend. Als iemand onzer gestraft werd, voegde men hem toe: ‘Zoek jij ook je vrijheid?’
Eens werd ik vastgebonden, ik riep zonder ophouden om genade voor een armen slaaf en toen ik ten laatste losgemaakt werd, golfde het bloed mij uit den mond. Ik wierp mij op de knieën en riep tot God: ‘O, Goddelijke Majesteit! O, zuiverste Geest! is het dan Uw wil, dat wij zoo mishandeld worden?’ Ach Pater, men draagt meer zorg voor een beest ; als een beest een poot breekt, wordt het ten minste genezen.

De slavenopstand werd uiteindelijk bloedig neergeslagen.

De film

De speelfilm over Tula, die op Curaçao het symbool tegen de slavernij werd, is geproduceerd door Jeroen Leinders. De rol van Tula wordt vertolkt door Obi Abili. Verder zijn in de film onder meer acteurs als Derek de Lint en Jeroen Krabbé te zien. De rol van plantagehouder Caspar Lodewijk van Uytrecht wordt gespeeld door de vorig jaar overleden acteur Jeroen Willems.

De film is het voor het grootste deel gedraaid op Curaçao

Gerelateerde uitgaven:

- advertentie -

Trailer van ‘Tula: The Revolt’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: