Film over verzetsstrijder Walraven van Hall

Walraven van Hall
Er komt een film over verzetsstrijder Walraven van Hall (1906-1945), ook wel bekend als de bankier van het verzet. De film wordt gemaakt door producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita van NL Film.

Wat NL Film betreft is het verhaal van Van Hall één van de meest indrukwekkende verzetsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De opnamen van de film staan gepland voor volgend jaar winter. Bij het maken van de film werken de producenten samen met kinderen van de Zaanse bankier. Producent Sytze van der Laan:- advertentie -

De Nederlandsche Bank

Hoewel Walraven van Hall behoort tot de grote helden van de vaderlandse geschiedenis is hij onbekend gebleven bij het grote publiek. Door zijn rol als financier van het verzet heeft hij de bezetter enorme schade toegebracht. Deze film wil hieraan herinneren.

Bankier van het verzet

Walraven (Wally) van Hall (1906-1945) was tijdens de oorlog een soort ‘bankier van het verzet’. In de oorlogsjaren gaf Van Hall namelijk leiding aan het Nationaal Steunfonds (NSF), een geheime bank die geld verzamelde voor het landelijk verzet en ook zorgde voor de distributie van dit geld.

Samen met onder meer zijn broer Gijs, die later burgemeester van Amsterdam zou worden, slaagde Wally van Hall erin ruim 106 miljoen gulden te verzamelen. Het geld werd onder meer gebruikt voor de financiering van illegale kranten, hulp aan onderduikers, gewapend en ongewapend verzet en steun aan duizenden gezinnen die in financiële moeilijkheden waren geraakt. Na september 1944 ondersteunde het NSF ook de 30.000 gezinnen van de Spoorwegstakers.

Bankroof

In 1944 slaagde Wally van Hall er samen met zijn broer Gijs in met een slimme wisseltruc, met echte en vervalste schatkistpapieren, 51 miljoen gulden uit de kluis van De Nederlandsche Bank te stelen. Dit geld ging naar het verzet.

www.walravenvanhall.nl

De verzetsman werd in januari 1945 opgepakt door de Duitsers. Begin februari werd hij op de Jan Gijzenbrug in Haarlem gefusilleerd.

Vorig jaar werd er op het Amsterdamse Frederiksplein een monument voor Wally van Hall onthuld. Het monument staat toepasselijk vlakbij De Nederlandsche Bank. Naar aanleiding van de onthulling van dit monument ontwikkelde het Verzetsmuseum een tentoonstelling en een website. Op deze site is onder meer informatie te vinden over het monument voor Van Hall. Ook vind is er een strip te vinden over het verzetswerk van de bankier.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier