Dark
Light

Financiële steun kabinet voor Jeroen Bosch-jaar

Auteur:
1 minuut leestijd

Heremieten-drieluik – Jeroen Bosch, 1490-1499
Het kabinet steunt het Jeroen Bosch-jaar met vijf miljoen euro. Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft dat afgelopen weekend gezegd.

In 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat de middeleeuwse schilder overleed en daar wordt over vier jaar met een grote manifestatie bij stilgestaan. Den Bosch – de stad waar de kunstenaar woonde, werkte en stierf – zal het kloppend hart van de viering zijn. Het is de bedoeling dat de manifestatie de status van Nationaal Evenement krijgt.


Portret van Jeroen Bosch

Het kabinet heeft bij monde van staatssecretaris Knapen nu laten weten vijf miljoen euro aan de gemeente Den Bosch te willen geven voor de organisatie van het Jeroen Bosch-jaar.

In het voorjaar van 2016 zal in het Noordbrabants Museum een grote Bosch-tentoonstelling te zien zijn. De verwachting is dat die tentoonstelling ongeveer 400.000 bezoekers, waaronder veel buitenlanders, zal trekken. Ook in ander plaatsen in Nederland zullen gedurende het Jeroen Bosch-jaar tentoonstellingen te zien zijn.

Jeroen Bosch

De schilder Jeroen Bosch, ook wel bekend als Hiëronymus of Jheronimus Bosch, werd rond 1450 geboren in ‘s-Hertogenbosch. Eigenlijk heette hij Hiëronymus van Aken, maar als kunstenaar signeerde hij zijn werk als ‘Bosch’ naar zijn geboorteplaats waar ook zijn grootvader en vader als schilder hadden gewerkt. Over het leven van de kunstenaar is niet veel bekend. Wel is duidelijk dat hij rond 1480 trouwde met Aleid van den Meervenne.

Jeroen Bosch was in zijn eigen tijd al een beroemdheid die veel grotere opdrachten kreeg. De bekende Florentijnse historicus Francesco Guicciardini (1483-1540) noemde hem ooit “een machtig en wonderbaarlijk bedenker van fantastische en bizarre dingen”. In de zestiende eeuw doken er al een groot kopieën van het werk van de schilder op, wat aangeeft dat zijn werk zeer gewild was.

Er zijn ongeveer veertig schilderijen van Jeroen Bosch bewaard gebleven. In de werken komen de thema’s van het kwaad en de dwaasheid steeds naar voren. Na zijn dood werden werken van Bosch verzameld door de Spaanse koning Filips II.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×