Week van de koloniale geschiedenis

Fles duinwater komt inderdaad niet uit 1853

Etiket op de fles – klik voor een vergroting
De fles water uit 1853 die het Amsterdam Museum onlangs aan haar collectie toevoegde blijkt helemaal niet zo oud te zijn. De fles dateert in werkelijkheid uit 1975, zo heeft het museum maandag tegenover het ANP laten weten.

De aankoop van de fles werd ruim een week geleden bekendgemaakt. Al snel bleek de fles helemaal niet zo zeldzaam. Op Historiek meldden verschillende bezoekers precies zo’n fles in bezit te hebben. Ze zouden de fles ongeveer dertig jaar geleden gekocht hebben. In de hoopsnel wat geld te kunnen verdienen zetten verschillende mensen de ‘fles uit 1853’ ook op Marktplaats.

- advertentie -

Afgelopen weekend meldde ontwerper Jan Ketting in het Parool dat hij de fles in de jaren zeventig had ontworpen voor Gemeentewaterleidingen. Dit ter gelegenheid van de zevenhonderdste verjaardag van de stad Amsterdam.

Het Amsterdam Museum heeft de fles hierna onderzocht en bevestigt dat de fles inderdaad uit de jaren zeventig dateert. De fles blijft vooralsnog wel in de museumcollectie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: