Foto-identificatiedag Nederlands-Indië en KNIL

Foto: Museum Bronbeek
Museum Bronbeek in Arnhem houdt op zaterdag 17 maart aanstaande de fotodag ‘Mijn opa was een…’. Tijdens deze dag kan men met familiefoto’s die betrekking hebben op het voormalige Nederlands-Indië en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) terecht bij een panel van experts.

Deze experts analyseren de meegebrachte foto’s aan de hand van kleding en uniformen, wapens, voer- en vaartuigen en gebouwen, die op de foto’s te zien zijn. In sommige gevallen kunnen zij ook advies geven metbetrekking tot nader genealogisch onderzoek naar afgebeelde militairen. Ook documenten, onderscheidingen en delen van uniformen kunnen meegebracht worden.

- advertentie -

De specialisten zijn onder meer afkomstig uit museum Bronbeek, het Legermuseum en het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV).

Veel Nederlanders hebben voorouders die in Nederlands-Indië woonden, in het KNIL dienden of daar waren als dienstplichtig militair tijdens de ‘Politionele Acties’ eind jaren 1940. Bij het opruimen van de zolder of kast vinden zij dan soms oude foto’s waarop die familieleden in Indië staan afgebeeld, al dan niet in uniform. Soms vinden zij behalve foto’s ook documenten of onderscheidingen. Het belang en de betekenis van die spullen is echter lang niet altijd duidelijk.

Museum Bronbeek heeft de identificatiedag georganiseerd om mensen te helpen de betekenis en inhoud van hun foto’s en documenten te verduidelijken. De fotodag wordt gehouden in museum Bronbeek in Arnhem en duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: