Week van de koloniale geschiedenis

Frankrijk en Duitsland herdenken Eerste Wereldoorlog

Herdenkingsmonument bij Vieil Armand - cc
Herdenkingsmonument bij Vieil Armand – cc
Zowel de Franse president François Hollande als de Duitse president Joachim Gauck hebben zondag gezamenlijk een herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog bijgewoond. Tijdens de plechtigheid brachten de twee leiders onder meer een eerbetoon aan de duizenden militairen die tijdens de oorlog van 1914-1918 in het gebied sneuvelden.

Franse soldaat op zijn observatiepost, juni 1917
Franse soldaat op zijn observatiepost, juni 1917
Op 3 augustus 1914 verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk. Een dag later trokken Duitse troepen België binnen. Voor Groot-Brittannië was dit reden om Duitsland nog dezelfde dag de oorlog te verklaren. Het land had de neutraliteit van België namelijk gegarandeerd.

François Hollande en Joachim Gauck legden zondag samen de eerste steen voor een herdenkingsmonument op de begraafplaats van Vieil Armand. Dit monument opent volgens planning in 2017 de deuren. Het was voor het eerst dat een Duitse president de herdenking in de Elzas bijwoonde.

In het gebied rond de begraafplaats werd honderd jaar geleden hevig gevochten. Er kwamen zo’n 30.000 mensen om het leven. Velen van van liggen in een anoniem graf.

- advertentie -

Maandag zijn de twee leiders in de Belgische stad Luik waar dan de Britse oorlogsverklaring wordt herdacht. Die herdenking wordt ook bijgewoond door de Belgische koning en de Britse premier Cameron.

Frankrijk en Duitsland herdenken Eerste Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: