Week van de koloniale geschiedenis

Frankrijk geeft hoofd Maori-krijger terug

Frankrijk heeft een oud gemummificeerd hoofd van een Maori-krijger teruggegeven aan Nieuw-Zeeland. Het hoofd bevond zich de afgelopen decennia in de collectie van een museum in de West-Franse stad Rouen.

De zogenaamde toi moko (hoofd van een krijger) werd in 1875 door een privé-verzamelaar aan het museum geschonken. Maandag werd het hoofd in het stadhuis van Rouen officieel overgedragen aan Nieuw-Zeeland. De museum-directie wilde het hoofd eigenlijk in 2007 al teruggeven maar dat werd toen verhinderd door het Franse ministerie van cultuur. Dit ministerie stelde zich toen op het standpunt dat menselijke resten in Franse musea tot het “culturele en wetenschappelijke erfgoed” van Frankrijk behoorden en daarom niet weggegeven mochten worden.

Vorig jaar nam de Franse Senaat een wet aan die het toch mogelijk maakte de Maori-hoofden aan Nieuw-Zeeland terug te geven.

- advertentie -Portret van een Maori-leider – Gottfried Lindauer, 1878

De ambassadeur van Nieuw-Zeeland was maandag bij de overdracht in het stadhuis van Rouen aanwezig en sprak van een “historisch moment tussen Frankrijk en Nieuw-Zeeland”. Het hoofd wordt binnenkort naar het museum Te Papa Tongarewa in Wellinggton gebracht. Dit nationale museum van Nieuw-Zeeland besteedt onder meer veel aandacht aan de Maori cultuur. Binnen deze cultuur werden de hoofden van Maori-krijgers vaak als een soort oorlogsbuit bewaard. Later werden veel van deze gemummificeerde hoofden door westerlingen gestolen en naar Europa gebracht. Soms werden de hoofden ook geruild voor wapens en andere voorwerpen.

In Nieuw-Zeeland zal dna-onderzoek worden uitgevoerd op het hoofd. Onderzoekers proberen daarmee vast te stellen uit welk gebied de bewuste krijger precies kwam. Zodra dit duidelijk is zal het Maori-hoofd in die omgeving begaven worden. Volgens de Maori krijgen de geesten van hun voorouders dan pas weer rust.

Sinds Nieuw-Zeeland begonnen is met het terugvragen van de hoofden van Maori-krijgers, zijn er al zo’n driehonderd toi moko’s teruggekeerd. In Franse museumcollecties bevinden zich nog vijftien soortgelijke gemummificeerde Maori-hoofden. Deze zullen de komende tijd ook overhandigd worden aan Nieuw-Zeeland.

Kolonisten en Maori

De Maori zijn de inheemse Polynesische bevolking van Nieuw-Zeeland. Vanaf de achttiende de eeuw kregen de Maori te maken met een steeds grotere toestroom van Europese kolonisten. In 1840 sloten de Maori-hoofden met vertegenwoordigers van het Britse rijk het Verdrag van Waitangi. Ondanks dit verdrag eigenden verschillende kolonisten zich Maori-grond toe. Dit leidde tot een periode van oorlogen (1843-1870) die uiteindelijk gewonnen werden door de kolonisten.

NOS-video van de overdracht:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: