Dark
Light

Freud had mogelijk een ‘Hitler’ aan de muur

Auteur:
1 minuut leestijd
Sigmund Freud (ca. 1905)
Sigmund Freud (ca. 1905)

De Joodse psychiater Sigmund Freud had mogelijk een tekening van Adolf Hitler in zijn praktijk hangen. Onlangs werd een tekening gevonden van Hitler met het adres van Freud’s praktijk aan de achterkant.

Freud’s praktijk, waar de tekening mogelijk heeft gehangen
Terwijl Hitler in 1910 in Wenen zijn kunstwerken aan de man probeerde te brengen, hield Freud er praktijk. Het zou dus goed kunnen dat één van Freud’s medewerker een tekening heeft gekocht van de latere dictator. Het waren in Wenen ironisch genoeg met name de Joden die Hitler hielpen om zijn schilderijen te verkopen. Omdat zowel de psychiater als de latere dictator tegelijk in Wenen waren, zou het ook best kunnen zijn dat ze elkaar honderd jaar geleden hebben ontmoet.

Het schilderij van 20 bij 10 centimeter met het opschrift: A.Hitler – 1910 werd na de Tweede Wereldoorlog naar Italië meegenomen door een Amerikaanse militair die zei dat het uit Freud’s praktijk kwam. Op 2 maart wordt de tekening geveild bij veilinghuis Mullock’s, dat meldt de Telegraph

De Oostenrijkse psychiater die wordt gezien als de grondlegger van de psychoanalyse, week in 1938 uit naar Londen, toen het antisemitisme steeds heviger werd in zijn geboorteland. Hij overleed daar een jaar later.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×