ComputerComputer

Indringende kijk op slagveld Eerste Wereldoorlog

Front 14/18 geopend in het Waterliniemuseum

ADVERTORIALDe tentoonstelling Front 14/18 toont indrukwekkende foto’s van twee Duitse frontsoldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De 3D techniek verschaft een ruimtelijke ervaring waardoor de foto’s tot leven komen. De tentoonstelling is tot 1 april te zien in het Waterliniemuseum.

Beeld uit de tentoonstellingFront 14/18 is een reizende tentoonstelling van het LWL-Medienzentrum für Westfalen. Deze reis begon in 2014 en hierin zijn inmiddels meerdere locaties aangedaan in Duitsland en België. De tentoonstelling was nog niet eerder in Nederland te zien, tot de opening in het Waterliniemuseum. De 80 oorlogsfoto’s in 3D van Karl Bußhoff en Otto Mötje tonen de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van twee frontsoldaten. De Eerste Wereldoorlog is van het begin af aan ook een oorlog van woord en beeld. Heel wat soldaten hebben in hun marsuitrusting een kleine camera om bijzondere gebeurtenissen en persoonlijke belevenissen in beeld te brengen. Terugkerende thema‘s zijn het alledaagse leven, de indrukken van een vreemd land, de omvang van de verwoestingen, de fascinatie voor wapentechniek en gesneuvelde en gevangengenomen vijanden.

Beeld uit de tentoonstelling
Beeld uit de tentoonstelling

Mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog

In 1914 dreigt ook Nederland in oorlog te raken met Duitsland. Daarom worden 200.000 mannen gemobiliseerd, opgeroepen voor het leger. Het Nederlandse leger heeft te weinig mitrailleurs en moderne kanonnen. Maar er is een ander belangrijk wapen: water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie. Tijdens de mobilisatie werden de forten van de waterlinie gemobiliseerd, zo ook Fort bij Vechten.

Het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten vertelt het verhaal van deze mobilisatie en hoe de soldaten hun tijd spendeerden op het fort gedurende deze vier jaar. Bezoek hiervoor de interactieve tentoonstelling Sterk Water en/of ga met één van de gidsen mee op rondleiding over het fort.

- advertentie -

Openingstijden en praktische informatie

Front 14/18 is vanaf 11 november 2017 tot 1 april 2018 toegankelijk tijdens de openingstijden van het Waterliniemuseum. Toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen bij een entreebewijs voor het Waterliniemuseum.

Het Waterliniemuseum bevindt zich op Fort bij Vechten op Achterdijk 12 te Bunnik. Kijk voor meer informatie op waterliniemuseum.nl.

Bunnik Waterliniemuseum Opening 3d tentoonstelling 11 november 2017

Ook interessant: Waterliniemuseum is interactieve belevenis voor jong en oud


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱