Fundering Nijmeegse toren krijgt plek op Plein 1944

Oude kaart van Nijmegen – J.Blaeu, 1649
De fundering van de middeleeuwse stadstoren die onlangs in Nijmegen is gevonden, krijgt een plek op het toekomstige Plein 1944. De gemeente Nijmegen heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De funderingen van de toren werd ruim een week geleden gevonden tijdens werkzaamheden aan de riolering in het centrum van Nijmegen. Het bestaan van de toren was niet bekend. Volgens archeologen dateert de toren uit het eind van de vijftiende of het begin van de zestiende eeuw en maakte deze vermoedelijk onderdeeluit van de tweede stadsuitleg.

- advertentie -

De restanten van de toren bevonden zich precies op de plek waar de ingang van een parkeergarage moet komen. Aanvankelijk heeft de gemeente Nijmegen onderzocht of het mogelijk was de toren op de oorspronkelijke locatie te behouden. De bouwwerkzaamheden zouden in dat geval echter veel vertraging oplopen. Bovendien zou dit veel extra kosten met zich meebrengen. De gemeente Nijmegen:

Om de unieke vondst in de toekomst voor de inwoners en bezoekers van Nijmegen te behouden wil het college de fundamenten van de toren voorzichtig weghalen en tijdelijk opslaan. Waneer de bouwwerkzaamheden op Plein 1944 zijn afgerond, worden de resten van de toren teruggebracht op een plek zo dicht mogelijk bij de plek waar hij is gevonden.

Beelden Omroep Gelderland van de restanten van de toren

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: