Week van de koloniale geschiedenis

Gebied rond Preah Vihear Tempel gedemilitariseerd

Preah Vihear Tempel
Het Internationaal Gerechtshof van de VN heeft een tijdelijke gedemilitariseerde zone rond de Preah Vihear Tempel ingesteld. Zowel Cambodja als Thailand moeten hun troepen terugtrekken.

De Preah Vihear Tempel bevindt op de Peytadi, een ruim vijfhonderd meter hoge klif in het Dongrekbergen. Dit berggebied vormt voor een groot deel het grensgebied tussen Cambodja en Thailand. Volgens een uitspraak van het VN-hof in 1962 hoort de Preah Vihear Tempel bij Cambodja maar over het gebied rond de tempel bestaat nog altijd veel onduidelijkheid.De tempel werd in 2008 na een verzoek van Cambodja op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De enige toegangsweg naar de tempel loopt echter over Thais grondgebied en dat land was tegen de plaatsing op de Werelderfgoedlijst. Beide landen stuurden naar aanleiding van de onduidelijkheden militairen naar het gebied rond de tempel.

- advertentie -

Na een relatief rustige periode laaide het grensconflict dit jaar weer op. Bij schermutselingen zijn al verschillende doden gevallen en duizenden mensen zijn het gebied ontvlucht.

In een kort geding eiste Cambodja onlangs de terugtrekking van Thaise troepen rond de tempel. De VN-rechters in Den Haag gingen echter verder en bepaalden dat ook de Cambodjaanse troepen het grensgebied moeten verlaten. Het hof heeft een tijdelijke gedemilitariseerde zone ingesteld. Waarnemers moeten de komende tijd toezien op naleving van het staakt het vuren.

De zone blijft in ieder geval van kracht tot er uitspraak is gedaan in een nog lopende bodemprocedure over het grensconflict.

NOS-video over de beslissing van de VN-rechters:

Lees ook: Preah Vihear Tempel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: