‘Geen geld ministerie voor restauratie barak Vught’


Het ministerie van VWS is niet van plan geld uit te trekken voor de restauratie van Barak 1B, de enige nog originele barak van Kamp Vught. Een woordvoerder van de Stichting Barak 1B heeft dat gezegd tegen het ANP.

De stichting wil de barak restaureren. De restauratie van de enige nog originele barak van Kamp Vught kost in totaal ongeveer 800.000 euro. De provincie Brabant trok eerder al een bedrag van 185.000 euro uit voor de restauratie. Daarnaast heef de gemeente Vught 15.000 euro beschikbaar gesteld voor het wind- en waterdicht maken van de vervallen barak.De stichting was in gesprek met het ministerie van VWS over een subsidie. Die subsidie van 200.000 lijkt er nu dus niet te komen. Het ministerie zou dit mondelijk hebben laten weten aan de stichting. Een officieel bsluit neemt het ministerie eind deze maand.

- advertentie -

Medewerkers van de stichting vinden het vreemd dat het ministerie kennelijk niet van plan is geld uit te trekken voor het restauratieplan. Dit onder meer omdat het ministerie onlangs wel 1,6 miljoen euro beschikbaar stelde voor een glazen overkapping over de voormalige commandantswoning van Kamp Westerbork.

De bewuste barak werd in de oorlog gebouwd in Kamp Vught, waar tijdens de oorlog 12.000 Joden verbleven. Na de oorlog kwamen er Molukkers in de barakken wonen. In 1992 werden alle barakken gesloopt. Op één na: Barak 1B.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: