Geen kabinetssteun voor verzet NIOD (video)

NIOD – Foto: Cc/Hjvannes
Het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD) wil niet opgaan in een nieuwe centrum voor geesteswetenschappen. Het instituut vreest dan de onafhankelijkheid te verliezen en de publieksfunctie niet meer goed uit te kunnen voeren. Staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur steunt het NIOD niet in dit verzet.

Naar aanleiding van Kamervragen van D66 en SGP ging de staatssecretaris dinsdag in op de kwestie.


- advertentie -
Sander Dekker

Volgens Dekker blijft de identiteit en de wetenschappelijke autonomie van het NIOD gewoon bestaan. Ook zou de geplande reorganisatie niet ten koste gaan van het budget van het instituut.

Het NIOD werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht onder de naam Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Aanvankelijk hield het instituut zich alleen bezig met de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1999 maakt het instituut onderdeel uit van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) en is de onderzoeksopdracht verruimd. Tegenwoordig worden ook onderwerpen van vóór en na de oorlog onderzocht. Het KNAW wil dat het instituut opgaat in een nieuw centrum voor geesteswetenschappen. De collectie en de wetenschappers worden dan van elkaar gescheiden.

Het NIOD ziet dit niet zitten en kreeg onlangs bijval van het Nederlands Auschwitz Comité. “Het is onaanvaardbaar dat er geen organisatie meer zal zijn met de statuur van het NIOD, waar je makkelijk naar binnen kunt gaan en onmiddellijk terecht kunt met vragen over de oorlog, over je ouders, grootouders en andere familieleden die zijn omgekomen of vermoord tijdens het naziregime,” aldus het Comité.

Volgens staatssecretaris Dekker blijft de publieksfunctie echter gewoon bestaan. Hij stelt verder dat Nederland op Europees vlak achterloopt op het gebied van de digitalisering van erfgoed. Samenwerking kan wat hem betreft mogelijk uitkomst bieden:

Momenteel is slechts drie procent van de collectie van het NIOD gedigitaliseerd. Als je dat met een aantal andere instituten in de geesteswetenschappen gezamenlijk zou oppakken, door die collecties meer samen te brengen, dan kun je denk ik echt een slag maken. Daarmee wordt de publieksfunctie van het NIOD niet slechter maar alleen maar beter.

De vragen over het NIOD tijdens het Vragenuurtje:

Get Adobe Flash

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: