Week van de koloniale geschiedenis

Geen subsidie meer voor NHM

NHM
Het Nationaal Historisch Museum ontvangt vanaf 1 januari geen subsidie meer. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur heeft dat dinsdag in een besloten overleg medegedeeld aan de museumdirectie.

Het besluit komt niet geheel onverwachts. Twee weken geleden lieten de twee directeuren van het NHM, Valentijn Byvanck en Erik Schilp, in een interview in de Volkskrant al weten te vrezen voor een einde van hun museum. Terecht dus, want staatssecretaris Halbe Zijlstra liet dinsdag weten- advertentie -

Paleis Soestdijk

geen subsidie meer te verstrekken aan het NHM.

Oktober vorig jaar maakte staatssecretaris Zijlstra al bekend dat het nationale museum voorlopig geen gebouw zou krijgen. Met de beslissing om de bouw stil te leggen bespaarde het kabinet destijds 50 miljoen euro. Stichting Nationaal Historisch Museum ontving voor dit jaar nog wel een projectsubsidie van vier miljoen euro om (digitale) activiteiten te ontwikkelen.

De directie van het NHM bleef ook na oktober vorig jaar veel energie steken in de zoektocht naar een museumpand. De laatste tijd werd vooral gesproken over Paleis Soestdijk als museumlocatie. Dit plan werd onder meer gesteund door vijftien prominente historici en door de provincie Utrecht.

Eind mei presenteerden provincie en museumdirectie een plan aan minister Donner van Binnenlandse Zaken. De twee partijen wilden graag dat een nieuwe stichting eigenaar zou worden van het paleis. Deze stichting zou moeten zorgen voor de restauratie van Soestdijk. Van Donnner werd gevraagd de komende vijftien jaar jaarlijks vier miljoen euro over te maken naar de stichting, een bedrag dat hij momenteel ook kwijt zou zijn aan de exploitatiekosten voor de instandhouding van het paleis. Eind mei maakte Donner echter bekend geen geld uit te trekken voor het plan. Museumdirecteur Erik Schip zegt in de Volkskrant dat wat betreft staatssecretaris Zijlstra daardoor ook de basis voor subsidie vervallen is.

De staatssecretaris heeft zijn beslissing in de pers nog niet toegelicht. Dit omdat zijn plannen met het cultuurbeleid pas vrijdag in de ministerraad aan de orde komen. Wat er gaat gebeuren met de al opgestartte projecten van het NHM is nog niet bekend. Mogelijk worden deze elders ondergebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: