Films en seriesFilms en series

Geen vuilstort bij Villa van Hadrianus

Ruïne van de villa – Foto: CC
In Italië waren er plannen om een stortplaats aan te leggen in de omgeving van de beroemde Villa van Hadrianus in de buurt van het stadje Tivoli. Vanwege felle protesten ziet de Itiaanse regering nu af van dat plan.

De zogenaamde Villa Adriana bevindt zich ongeveer vier kilometer ten zuidwesten van het stadje Tivoli, op ongeveer dertig kilometer van Rome. Het was de bedoeling om hier een stortplaats in de open lucht aan te leggen maar dat plan is vanwege felle protesten nu dus van de baan.

Men was op zoek gegaan naar een locatie voor een nieuwe stortplaats omdat de grote vuilstort Malagrotta zijn maximumcapaciteit aan het bereiken is. Een nieuwe stortplaats naast de

- advertentie -beroemde Villa van Hadrianus blijkt nu echter geen optie.

Op internet werd een petitie tegen de stortplaats gestart. Binnen enkele dagen waren er zesduizend handtekeningen binnen. Ook verschillende archeologen en historici van naam verzetten zich tegen de komst van de stortplaats.

Villa Adriana werd gebouwd tussen 118 en 134 na Christus en staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is de grootste Romeinse villa die ooit gebouwd is. Het uitgestrekte landgoed omvatte onder meer een keizerlijk paleis, thermen, bibliotheken, theaters, zwembad en een museum.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister