Week van de koloniale geschiedenis

Geld nodig voor overkapping reactor Tsjernobyl

Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC - Carl Montgomery
Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC – Carl Montgomery
De beschermende laag die om de kernreactor van Tsjernobyl is gebouwd, is dringend aan vervanging toe. Er is echter nog 615 miljoen euro nodig voor de financiering van de zogenaamde sarcofaag.

Duitsland heeft bij de G7 – de zeven meest industriële landen – aangedrongen om in actie te komen.

Na de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl werd de beschadigde nucleaire reactor helemaal ingekapseld met een betonnen kap, om verdere straling te voorkomen. Het beton dat op de kernreactor werd gestort, voldoet echter niet meer. Er zitten onder meer scheuren in het beton.

Er is al een begin gemaakt met een nieuwe stalen constructie. Deze beschermlaag is voor de helft voltooid maar binnenkort is het geld op. Duitsland wil nu dus dat de G7 met de benodigde 615 miljoen euro over de brug komen. De Europese Unie stak eerder al 110 miljoen euro in de nieuwe overkapping.

- advertentie -

De kernramp van Tsjernobyl vond plaats in 1986 en had, vanwege de vrijgekomen radioactieve lading, grote gevolgen voor Europa.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: