Geld voor archeologisch onderzoek naar Via Appia

//
2 minuten leestijd

Via Appia bij Quarto Miglio – Foto: CC/Kleuske
Archeologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontvangen 630.000 euro subsidie voor onderzoek aan en om de Via Appia, een van de belangrijkste Romeinse wegen in Italië. De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De Via Appia, ook wel de weg van Appius genoemd, is een van de belangrijkste oude wegen van de Romeinen en liep van Rome tot aan Brindisium (nu Brindisi), een havenstad in het zuidoosten van Italië. De weg werd vanaf de vierde eeuw voor Christus aangelegd.

De afgelopen drie jaar hebben onderzoekers en studenten Klassieke archeologie van de Radboud Universiteit al vijfhonderd meter van de weg onderzocht. Dit stuk bevindt zich op ongeveer negen kilometer afstand van Rome. Dankzij de NWO-subsidie komt het onderzoek in stroomversnelling vertelt archeoloog Stephan Mols:

“Eén van de bronnen waar we nu meer mee kunnen doen, zijn luchtfoto’s die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. En er liggen ook andere foto’s en tekeningen van ons gebied in de archieven. Al dat materiaal en de gegevens daaruit willen we nu aan elkaar koppelen om een zo compleet mogelijk beeld van de weg en het achterland te krijgen.”

Aan het project werken ook onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Koninklijk Nederlands Instituut Rome mee. De komende tijd zal veel ondergronds onderzoek uitgevoerd worden zonder dat de bodem wordt aangetast. Stephan Mols:

“Dat is het geofysische gedeelte, waarin we met magnetische velden en elektrische weerstand via de computer in kaart brengen waar er “iets” zit of gebeurt in de grond. Zo krijg je beelden waarop je afwijkingen ziet en dan weten wij vaak al: dit zal een oude gracht geweest zijn, daar heeft een muurtje gestaan.”

De geofysische informatie levert een platgedrukt, tweedimensionaal beeld op. Voor een 3D-beeld is zogenaamd georadaronderzoek belangrijk. Dit onderzoek kan volgens Mols dankzij de subsidie nu ook uitgevoerd gaan worden. Pas als alle informatie verzameld is, bepalen de archeologen welke plekken mogelijk interessant zijn om te graven. Het is de bedoeling dat uiteindelijk een soort culturele biografie van het gebied wordt geschreven. Volgens de onderzoekers is er nog veel te ontdekken aan de eeuwenoude Via Appia. Mols:

“Hoe verder van Rome, des te minder is er onderzocht. Italië heeft ontzettend veel erfgoed en zelf niet de tijd en de mensen om alles uit te pluizen. Daarom zijn wij met onze kennis, ervaring en middelen van harte welkom.”

Het eerstvolgende veldwerkproject, met studenten, staat gepland voor juli. In het najaar zullen kleinere campagnes plaatsvinden.

Video over het onderzoek van de afgelopen drie jaar:

Vorige verhaal

Het zichtbare verleden van het Romeinse Barcelona

Volgende verhaal

De invasie van Caesar in het land der Belgae

×