Geld voor jarige Nijntje

Dick Bruna Huis (BankGiro Loterij)
Dick Bruna Huis (BankGiro Loterij)
Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Nijntje krijgt het Centraal Museum in Utrecht volgend jaar 700.000 euro van de BankGiro Loterij. Het geld is bedoeld voor het ‘Dick Bruna Huis’ dat tegenover het museum staat. Het huis moet omgebouwd worden tot interactief doe-museum.


De helft van de opbrengst van de BankGiro Loterij gaat naar cultuur. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verdeeld onder culturele instellingen en tijdens het Goed Geld Gala wordt altijd bekendgemaakt wie hoeveel steun ontvangt. In totaal wordt volgend jaar 62,5 miljoen euro verdeeld onder culturele organisaties in Nederland.

Behalve het Centraal Museum krijgen bijvoorbeeld het Rijksmuseum, Vereniging Hendrick de Keyser, het Van Gogh Museum, het Fries Museum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dit jaar geld. De loterij ondersteunt daarnaast een groot aantal regionale projecten voor het behoud van monumentaal erfgoed.

Eén van deze regionale projecten is Slot Zuylen in Oud-Zuilen. Het kasteelmuseum ontvangt een donatie om het tot voor kort bewoonde koetshuis te restaureren en opnieuw in te richten. Ook Fort Pannerden in Lingewaard en Huis Doorn in Doorn krijgen financiële steun voor de verbouwing en restauratie van de monumenten.

- advertentie -

Het Van Abbemuseum in Eindhoven, dat al sinds 2007 jaarlijks wordt ondersteund door de loterij, kan rekenen op een extra schenking om het museum bereikbaar te maken voor mensen met een visuele en auditieve handicap en mensen die langdurig ziek zijn of in een verzorgingstehuis verblijven.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: