Geld voor restauratie Kempense huisdiamantslijperij

© Foto: Onroerend Erfgoed
© Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft ruim 320.000 euro gereserveerd voor de restauratie van diamantslijpers Lieckens in Nijlen. De typische Kempense huisdiamantslijperij dateert uit 1908 en is de laatste, nagenoeg volledig uitgeruste vooroorlogse diamantwerkplaats uit de streek.


Dankzij deze restauratiepremie kan zowel het exterieur als het interieur van dit uniek stuk industrieel erfgoed gerestaureerd worden. De slijperij is sinds 2004 eigendom van het gemeentebestuur, dat de site na de restauratie wil openstellen voor het publiek en het diamantair erfgoed van de Antwerpse Kempen wil tentoonstellen.

Diamantfabriekske

Aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkelde Antwerpen zich als diamantcentrum. Vanaf 1876 vestigde de niet-georganiseerde diamantnijverheid van kleinere diamanten zich in de Kempen. Het diamantslijpen kende in de Kempen een groot succes omdat de Kempische slijpers goedkoper waren dan de Antwerpse.

In 1908-1910 bouwde Petrus Lieckens in de Spoorweglei in Nijlen het “Diamantfabriekske”, een typisch Kempense huisdiamantslijperij, bestemd voor zijn zonen, die de stiel in Antwerpen leerden. De slijperij bleef bestaan tot 1985.

- advertentie -

De slijperij wordt bouwkundig gerestaureerd. Zo wordt onder meer opstijgend vocht in de muren aangepakt, het binnen- en buitenschrijnwerk gerestaureerd en het dak hersteld in zijn oorspronkelijke toestand met zadeldak.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: