Geld voor restauratie monumentale kerken Mechelen

/
1 minuut leestijd

Sint-Petrus-en-Pauluskerk – Foto: CC/Hans Vandenbogaerde
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder de meerjarige subsidiëringsovereenkomst Torens aan de Dijle. De komende zes jaar krijgt Mechelen hiermee ruim 12 miljoen euro subsidies voor de restauratie van de monumentale kerken in de binnenstad.


De minister ondertekende de subsidiëringsovereenkomst dinsdag in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Mechelen, in bijzijn van burgemeester Bart Somers en erfgoedschepen Karel Gheys. Tijdens de ondertekening werd een eerste premie van 1,5 miljoen euro is vandaag toegekend voor de restauratie van het interieur en de glas-in-loodramen van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.

Minister Bourgeois naar aanleiding van de ondertekening:Interieur van de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkkerk – Foto: CC/Donderdwolk

Door de meerjarige subsidiëringsovereenkomst zal dit ensemble van historische kerken gefaseerd worden aangepakt. Deze planmatige aanpak moet zorgen voor een strikte uitvoeringstermijn en budgettering, waarbij de grote restauratiewerken in een gecontroleerd tempo moeten worden afgewerkt. Eind 2016 moeten de restauratieve werken voltooid zijn. Tijdens de werken, waarbij vooral het interieur zal worden aangepakt, zullen de kerken ten dele open blijven voor het publiek.

Dit jaar worden dus het interieur en de glas-in-loodramen van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Mechelen onder handen genomen. Volgend jaar staan de restauratie van interieur en glas-in-lood van de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkkerk. In 2013 wordt vervolgens de buitenrestauratie van de Sint-Alexius en Catharinakerk voltooid. Weer een jaar later worden de binnenschil en het dakgebinte van de Sint-Jan-Baptist en Evangelistkerk onder handen genomen. In 2015 staat de restauratie van het interieur van de Sint-Catharinakerk op het programma en in 2016 wordt het programma afgesloten met de restauratie van het interieur van de Sint-Alexius en Catharinakerk.

De vier gotische en vier barokke kerken, beter bekend als de Torens van de Dijle, zijn volgens minister Bourgeois zeer belangrijk voor de identiteit en de aantrekkingskracht van de stad. De Mechelse binnenstad onderscheidt zich van andere centrumsteden door haar behouden middeleeuwse stadsstructuur en haar uitzonderlijk bouwkundig erfgoed. De acht monumentale kerken bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

El tapís de la Creació, of het scheppingsverhaal van Girona

Hierna verschenen

Nicolas Steno (1638-1686) – Deense geoloog en geestelijke