Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Geld voor restauratie OLV-kathedraal Antwerpen

1 minuut leestijd

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen – Foto: CC/Wouter Hagens
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor de tiende restauratiefase van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

In 1965 besloot het provinciebestuur van Antwerpen om als bouwheer een grote restauratiecampagne van de kathedraal op te starten. De hoog-gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat, als een van de 56 belforten in België en Frankrijk, op de prestigieuze werelderfgoedlijst van Unesco. De restauratie van de kathedraal is momenteel toe aan de tiende van in totaal elf restauratiefasen.In deze een na laatste fase zullen de zuidelijke gewelven van de kooromgang gestabiliseerd worden. Ook zal de riolering van de kathedraal onder handen worden genomen. Verder komt de binnenrestauratie van nog twee koorkapellen aan bod. Minister Bourgeois over de restauratie:

Jaarlijks komen 350.000 bezoekers de kathedraal bezichtigen. Daarmee is het een van de drukst bezochte sites van ons land. De kathedraal wordt niet alleen een onthaalkerk voor toerisme en cultuur, ook de religieuze bestemming blijft belangrijk, zowel voor Antwerpenaren als voor toeristen van overal.

Het is de bedoeling dat het hele restauratieproject in 2015 wordt voltooid. Het is dan precies vijftig jaar geleden dat begonnen werd met de restauratie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan