Geld voor restauratie stoomstroopfabriek Borgloon

Muur in de stoomstroopfabriek in Borgloon – Foto: CC/Donarreiskoffer
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een premie van ruim 2,6 miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie van de stoomstroopfabriek Wijnants in Borgloon, een stad in de Belgische gemeente Limburg.

De stoomstroopfabriek, waarvan de historische kern dateert uit 1878, staat sinds 1999 op de lijst van beschermde monumenten. De toegekende premie is bedoeld voor de tweede restauratiefase van de fabriek. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de stroopstokerijsite, die al twintig jaar verlaten is, evolueert naar een “plek- advertentie -
Stoomstroopfabriek Borgloon – Foto: Onroerend Erfgoed

waar plaats is voor toerisme, cultuur en sociaal leven”.

In een eerste fase is de schoorsteen van de oude stoomstroopfabriek gerestaureerd en zijn dringende werken aan het hoofdgebouw uitgevoerd. Een voorlopige dakbedekking moest de nog aanwezige machines beschermen. De tweede, huidige fase omvat de bouwkundige restauratie en afwerking van de historische kern en het hoofdgebouw, de schilderwerken en de conservatie van het op locatie bewaarde industrieel erfgoed.

De site is enige tijd geleden aangekocht door de stad Borgloon die ze aan het Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon in erfpacht heeft gegeven. Recentelijk is er weer een ambachtelijke stroopstokerij gestart onder leiding van de Gebroeders Bleus en maakt de stad Borgloon gebruik van de beschikbare ruimte om evenementen te organiseren. In 2007 won de site de Monumentenstrijd.

Na de tweede restauratiefase moeten toeristen in de stroopfabriek terecht kunnen voor informatie over de streek. Ook een streekproductenwinkel en een bewaarkamer waarin de geschiedenis van de site uit de doeken wordt gedaan, krijgen straks een plek in de fabriek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: