Gelegenheidstentoonstelling Annie M.G. Schmidt

Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt een gelegenheidstentoonsteling aan de kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. Dat werd beslecht tijdens een literair pleidooi in het museum.

In het Letterkundig Museum wordt in de expositie ‘Het Pantheon’ momenteel een ode gebracht aan honderd schrijvers uit de Lage Landen. Onderdeel van die tentoonstelling zijn drie literaire rechtbanken, waarbij verschillende mensen een pleidooi mogen houden voor een schrijver die naar hun mening ook een plekje verdient in de tentoonstelling.- advertentie -

Jip & Janneke

Joke Linders en Gerda Dendooven wonnen de ‘rechtzaak’ waardoor Annie M.G. Schmidt nu ook een plaats krijgt in de eregalerij. Dit werd bepaald door de jury, het publiek.

Vanaf afgelopen vrijdag zijn er daardoor onder meer knipsels, foto’s en een gedichtje van de schrijfster te zien. Ook reclamevoorwerpen en de Zilveren Griffel die Schmidt in 1972 won voor het boek Pluk van de Petteflet zijn te zien in de expositie.

Annie M.G. Schmidtjaar

In 2011 is het precies honderd jaar geleden dat de schrijfster van onder meer Jip en Janneke, Abeltje en de tv-serie Ja zuster, nee zuster werd geboren. In het kader daarvan wordt momenteel ook het theaterprogramma ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’ aan haar gewijd.

Het Pantheon is een nieuwe vaste tentoonstelling in het Letterkundig museum die vorig jaar door Harry Mulisch werd geopend. Aan de hand van honderd schrijvers wordt een beeld gegeven van duizend jaar Nederlandse en Vlaamse literatuur.

Het boek 'Chili september 1973' Fotograaf Koen Wessing is…
Gary MooreDe Noord-Ierse gitarist Gary Moore is zondag op…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier