Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Gemeente schenkt 600 werken aan Zaans Museum

Merendeel werken afkomstig van Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR)
1 minuut leestijd
't Lijkt wel een zee, Jaap Stellaart (1920-1992) - Zaans Museum
't Lijkt wel een zee, Jaap Stellaart (1920-1992) - Zaans Museum

De gemeente Zaanstad heeft ruim zeshonderd werken uit de gemeentelijke kunstcollectie overgedragen aan het Zaans Museum. De schenking bestaat voor een groot deel uit werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Dit was een sociale regeling waarbij de gemeenten en de Rijksoverheid tussen 1949 en 1987 werk van lokale kunstenaars aankochten. In ruil hiervoor werden kunstenaars voorzien van een inkomen.

Model beeld Den Uyl brug, Jan Wolkers - Zaans Museum
Model beeld Den Uyl brug, Jan Wolkers – Zaans Museum
Hoogtepunten uit de collectie zijn de werken van Jaap Stellaart en Jan Wolkers. De werken van kunstenaar Jaap Stellaart zijn volgens de gemeente topstukken uit de collectie. Stellaart kon mede dankzij de BKR in betrekkelijke rust aan zijn oeuvre werken.

“In een catalogus bedankt de kunstenaar dan ook het belastingbetalende publiek dat hem deze mogelijkheid heeft gegeven. Zonder deze regeling zou Stellaart zijn opmerkelijke wereldbeeld nooit op deze manier in beeld kunnen brengen. En zou de Zaanstreek verstoken zijn gebleven van deze eigenzinnige en belangrijke kunstenaar en diens werk.”

De collectie bevat ook een model van het beeld dat schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers in 1990 maakte voor de Den Uylbrug in Zaandam. Op zijn eigen manier vertaalde Wolkers de opdracht in een krachtig beeld van metaal en gekleurd glas, waarin hij het gedachtegoed van de voorman van de Partij van de Arbeid niet ving in de symbolische roos (het beeldmerk van de PvdA), maar samenbalde in de vorm van een tulp.

Korte video over de schenking:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.