Gemeenteraad Bronckhorst loopt langs Duitse graven

/
1 minuut leestijd

Tijdens de komende dodenherdenking in het Gelderse dorp Vorden lopen vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst langs de graven van enkele Duitse militairen. De gemeenteraad heeft dat woensdag besloten.

Vorig jaar nam het lokale herdenkingscomité voor het eerst een defilé langs de graven van Duitse militairen op in het herdenkingsprogramma. Daar werd toen fel tegen geprotesteerd en kort voor de herdenking verbood de rechter het gemeentevertegenwoordigers deel te nemen aan dat defilé. In hoger beroep werd die beslissing enige tijd geleden vernietigd.

Het 4 Mei Comité Vorden wil ook tijdens de komende herdenking de graven van Duitse militairen weer bij de herdenking betrekken. Na afloop van de herdenking en de kranslegging krijgen bezoekers de keus om langs de graven van de Duitse soldaten te lopen. Ze kunnen echter ook via een andere route de begraafplaats verlaten.

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft woensdag aangegeven achter het plan van het herdenkingscomité te staan. Dankzij een aangenomen amendement van CDA en VVD zijn de vertegenwoordigers van de gemeente echter niet verplicht langs de veelbesproken Duitse graven te lopen. Ze mogen die keus zelf maken.

Volgens de gemeente gaat van het besluit om Duitse militairen bij de herdenking te betrekken een “verzoenende boodschap” uit. Tot op heden heeft het besluit echter vooral gezorgd voor veel commotie. Onder meer het Auschwitz Comité, Federatief Joods Nederland (FJN), Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) hebben bezwaren tegen het plan.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie