Generale repetitie aankomst Willem I

Op het strand van Scheveningen vond zaterdag een grote generale repetitie plaats voor de landing van de Prins van Oranje.

Aankomst van koning Willem I te Scheveningen, 30 november 1813 van Nicolaas Lodewijk Penning (1764 -1818). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Aankomst van de Prins van Oranje te Scheveningen, 30 november 1813 van Nicolaas Lodewijk Penning (1764 -1818). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)


Op 30 november 1813 arriveerde de prins op het strand van Scheveningen na jaren in ballingschap te hebben geleefd. De prins – zoon van de uit Nederland gevluchte stadhouder Willem V – was door het zogenaamde Voorlopige Bewind, dat was ingesteld nadat de Fransen de Nederlandse gebieden halsoverkop verlieten, uitgenodigd om als ‘soeverein vorst’ de regering op zich te nemen. Twee jaar later werd deze Oranjetelg ingehuldigd als koning Willem I en ontstond de constitutionele monarchie.

Naar aanleiding van de viering 200 jaar Koninkrijk wordt de aankomst van de prins op het strand van Scheveningen volgende week zondag nagespeeld. De nagespeelde historische landing wordt onder meer bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

- advertentie -

De viering van het tweehonderdjarig bestaan van het Nederlandse koningshuis duurt tot en met 26 september 2015.

Generale repetitie

Aan de generale repetitie deden zaterdag zo’n zevenhonderd acteurs en technici mee. De hoofdrol wordt gespeeld door Huub Stapel en het evenement wordt geregisseerd door Aus Greidanus. De viering van de landing is volgende week zondag live op televisie te zien (11.30 uur, Nederland 1).

Lees ook: Prins van Oranje overwoog in 1813 even landing in Den Briel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: