De twee globes, die beide 68 centimeter hoog zijn, zijn onlangs volledig gerestaureerd. De globes waren zo sterk vervuild en verkleurd dat de oorspronkelijke voorstelling, de continenten en de sterrenhemel, niet meer te zien was. Het Valkhof:
Vroegere reparaties zoals vullingen, retouches en reparaties op het papier van de bollen, waren verkleurd en de bollen vertoonden breuken, scheuren en barsten.
Röntgenfoto’s
Voordat de globes tentoon worden gesteld, zijn nog röntgenfoto’s gemaakt. Dit is gisteren gebeurd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam. De globes zijn hol van binnen en met behulp van de röntgenafbeeldingen was het mogelijk de houten constructie goed te bekijken.
De globes werden in 1663 door de stad Nijmegen aangekocht voor de bibliotheek van de Kwartierlijke Academie.
De gerestaureerde globes worden niet direct in Museum Het Valkhof tentoongesteld maar gaan eerst naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Barbara Kruijsen, conservator van het Nijmeegse museum:
Het Amsterdamse Rijksmuseum was nog op zoek naar een mooi globepaar. Ze kwamen bij ons met een bruikleenverzoek. Natuurlijk willen we de gerestaureerde globes graag weer in Nijmegen laten zien, maar de komende jaren staat een ingrijpende herinrichting van de vaste presentatie gepland. We zijn blij dat de globes zo lang in Amsterdam te bewonderen zullen zijn
Het Rijksmuseum is blij met de komst van de globes. Volgens conservator Gijs van der Ham zijn de globes als cartografische meesterwerken “absolute hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur van de gouden eeuw”. De globes zijn vanaf donderdag te zien in de Wetenschapszaal van het Amsterdamse museum.