Dark
Light

Geroofd doek terug naar nabestaanden Joodse verzamelaar

Auteur:
1 minuut leestijd

Cristo Portacroce Trascinato Da Un Manigoldo – Girolamo de Romani, 1538
In Amerika is deze week een bijna vijfhonderd jaar oud schilderij van de Italiaanse barokschilder Girolamo de Romani (ca. 1485-1566) teruggegeven aan nabestaanden van de voormalige Joodse eigenaar, Frederico Gentili di Giuseppe.

Deze verzamelaar woonde in Parijs toen hij in 1940 overleed. Het doek van Romanino werd vervolgens zonder toestemming van de nabestaanden van de verzamelaar door het Vichy-regime verkocht. In totaal werden er zeventig kunstobjecten door het regime gestolen. Het uit 1538 daterende doek, getiteld Cristo Portacroce Trascinato Da Un Manigoldo, belandde uiteindelijk in een museum in Milaan en dat museum gaf het werk enige tijd geleden in bruikleen aan het Mary Brogan Museum of Art and Science in Florida.

Toen de Amerikaanse autoriteiten ontdekten dat nabestaanden van Frederico Gentili di Giuseppe op zoek waren naar het werk, werd het schilderij in beslag genomen. Uiteindelijk werd dus besloten het werk terug te geven aan de nabestaanden van de verzamelaar. De overdracht vond woensdag plaats.

De nabestaanden van Frederico Gentili di Giuseppe hebben overigens aangegeven het doek te gaan verkopen. Op 6 juni wordt het schilderij bij Christie’s in New York geveild.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie