Geschiedenis van de wetenschap op Holland Doc 24

Tyrannosaurus Bataar
Themakanaal Holland Doc 24 zendt vanaf maandag 8 juli de bekende BBC-serie Story of Science uit.

Deze serie laat zien hoe historische ontwikkelingen en wetenschappelijke vooruitgang door de eeuwen heen hand in hand gingen. Iedere aflevering begint met een simpele vraag. Aan de hand daarvan duiken de makers in het verleden om te ontrafelen hoe wetenschappers en uitvinders de wereld veranderden.

Holland Doc 24:

- advertentie -

We staan er zelden bij stil hoezeer de wereld door menselijke hand en geest gevormd is. Maar aan de basis van vrijwel al ons denken, doen en laten staan ideeën en ontdekkingen van wetenschappers.

De afleveringen worden steeds op maandavond rond 20:25 uur uigezonden.

De afleveringen:

1: What is out there?

Eeuwenlang gingen mensen er vanuit dat onze wereld het centrum van de kosmos is. In deze aflevering zien we hoe mensen zich geleidelijk aan zijn gaan realiseren dat onze planeet maar een van de velen is in een oneindig uitdijend universum.

Maandag 8 juli 20.25 uur

2: What is the world made of?

Deze aflevering gaat over de zoektocht naar de samenstelling van onze aarde. Terwijl er steeds meer bekend werd over de elementen van het periodiek systeem, ontdekten wetenschappers ook hoe ze zelf nieuwe stoffen en materialen konden creëren.
Maandag 15 juli 20.25 uur

3: How did we get here?

Een van de meest controversiële kwesties in de wetenschap was heel lang de vraag hoe de mens ontstaan is. In deze aflevering zien we hoe onderzoekers de schoonheid en diversiteit van de natuur verklaarden en hoe hun ideeën over evolutie op den duur grotendeels geaccepteerd werden.
Maandag 22 juli 20.25 uur

4: Can we have unlimited power?

Het moderne leven kan niet functioneren zonder stroom. In deze aflevering zien we hoe wetenschappers eeuwen nodig hadden om erachter te komen wat elektrische stroom is en hoe we het kunnen opwekken, bewaren en gebruiken.
Maandag 29 juli 20.25 uur

5: What is the secret of life?

De vijfde aflevering gaat over de ontwikkeling van kennis over het menselijk lichaam en de geneeskunde. We zien onder andere hoe Romeinse dokters probeerden de levens van gewonde gladiatoren te redden, maar ook hoe DNA eruit ziet door een microscoop.
Maandag 5 augustus 20.25 uur

6: Who are we?

Tot de zeventiende eeuw was er nauwelijks belangstelling voor de hersenen. Toen eenmaal erkend werd hoe essentieel het brein is voor de mens, doken wetenschappers er bovenop. Aflevering zes laat zien hoe de psychologie en de hersenanatomie tot heel verschillende mensbeelden leiden.
Maandag 12 augustus 20.25 uur

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier