/

Gestolen beeld moeder Nero teruggevonden

Het beeld van Agrippina de Jongere
De Italiaanse politie heeft een gestolen hoofd van een oud Romeins standbeeld onderschept. Het gaat om het hoofd van een antiek beeld dat waarschijnlijk de moeder van de beruchte keizer Nero voorstelt: Agrippina de Jongere (15-59).

Het hoofd werd ongeveer vijfentwintig jaar geleden gestolen in de Romeinse ruïnestad Pompeii en is volgens de politie ongeveer tweeduizend jaar oud. De waarde van het beeld is volgens de politie moeilijk vast te stellen, maar wel wordt gesteld dat het beeld van grote “culturele en historische betekenis” is.

Het beeld dook op tien een 62-jarige man het probeerde te verkopen aan een antiekhandelaar in Piacenza. Deze antiekhandelaar probeerde een koper te vinden en uiteindelijk kwam de politie er zo achter dat het beeld op de markt was. Beide mannen werden gearresteerd.

Agrippina de Jongere was de dochter van de legendarische Romeinse veldheer Germanicus en een zus van Caligula. Nadat haar zoon Nero in 54 na Christus princeps (keizer) van het Romeinse Rijk was geworden, had ze aanvankelijk veel invloed op diens bewind. Nero werd de bemoeizucht van zijn moeder na enige tijd echter zat en verbande haar van zijn paleis.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: