Gestolen iconen terug naar Cyprus

Afbeelding van een willekeurig icoon
Afbeelding van een willekeurig icoon
Nederland gaat vier zestiende-eeuwse iconen overdragen aan Cyprus. Het gaat om iconen die na de Turkse invasie van 1974 werden ontvreemd uit de Antiphonitiskerk, in de buurt van Kalograia. Het ministerie van Cultuur heeft dat bekendgemaakt.


Via een handelaar kwamen de iconen in bezit van een particulier die volgens het mininsterie niet zou hebben geweten dat het gestolen werken ging. Momenteel zijn de zestiende-eeuwse religieuze werken in bewaring bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na de ondertekening van de overdrachtspapieren, worden de werken naar Cyprus gebracht.

Nederland heeft jaren geleden een Unesco-verdrag ondertekend dat culturele goederen in geval van een gewapend conflict moet beschermen. De Nederlandse wet verbiedt het cultuurgoederen uit bezet gebied in Nederland binnen te brengen of onder zich te houden.

Twee jaar geleden droeg Nederland al zeven gestolen iconen over aan Griekenland.

- advertentie -

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: