Gestolen meteoriet teruggevonden

/
1 minuut leestijd

Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)
Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)
De meteoriet die afgelopen week werd gestolen uit de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh, is teruggevonden. Tennissers vonden de bijzondere steen in een houten kistje toen ze in de bosjes op zoek waren naar een over het hek geslagen tennisbal.


De zogenaamde meteoriet van Ellemeet, die volgens kenners 4,6 miljard jaar oud is, werd donderdag gestolen uit de sterrenwacht. Hij zat in de brandkast van het museum. De gehele inhoud van de brandkast is inmiddels teruggevonden. Alleen het geld dat in de kast zit mist.

Expositie

De meteoriet is niet meer compleet. Er zijn stukken afgebroken. Volgens sterrenwacht Sonnenborgh zijn de afzonderlijke stukken echter groot genoeg om te exposeren. Omdat de metoriet nu zo breed in het nieuws is geweest, verwacht het museum veel belangstelling voor de meteorieten. Daarom is besloten een speciale expositie over de ruimtestenen samen te stellen. Deze opent naar verwachting volgende week zondag.

De meteoriet van Ellemeet kwam in 1925 terecht bij het Zeeuwse plaatsje Ellemeet. Hij is mogelijk afkomstig van de enorme meteoriet Vesta.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie