Gestolen monstrans over twee weken weer te zien

De monstrans voor de ramkraak
De achttiende-eeuwse monstrans die eind januari werd gestolen uit Museum Catharijneconvent in Utrecht is over twee weken weer te bewonderen in het museum.

Bij een ramkraak werd begin dit jaar een deel van de monstrans uit het museum gestolen. De recherche Utrecht startte hierna een groot onderzoek en wist korte tijd later drie mannen aan te houden. In hun auto lag de gehavende monstrans in plastic gewikkeld. De monstrans was wel beschadigd en moest gerestaureerd worden. Ook is een van de sierstukken nog niet teruggevonden.

De restauratie is uitgevoerd door Michiel Langeveld, die ook betrokken is bij de restauratie van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij haalde het gehavende voorwerp schroefje voor schroefje uit elkaar en daarna weer hersteld. Dit proces is gevolgd door RTV Utrecht. Een documentaire over de restauratie van de veelbesproken monstrans is zondag 19 mei te zien bij deze regionale omroep.

- advertentie -

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: