Getty geeft kunstwerk terug aan Goudstikker-erfgename

/
1 minuut leestijd

Getty Museum in L.A.
Het Getty Museum in Los Angeles gaat een zeventiende-eeuws schilderij teruggeven aan de erven van de Joods-Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940). Dat meldt de Los Angeles Times dinsdag.

Het zou gaan om een landschap dat schilder Pieter de Molijn (1595-1661) in 1640 maakte. Het werk bevond zich ooit in de collectie van de Joods-Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Deze zogenaamde Goudstikkercollectie kwam in de Tweede Wereldoorlog in bezit van Hermann Göring,een spilfiguur in Hitlers Derde Rijk. Na de oorlog viel de collectie uiteen.

Marei von Saher, een schoondochter van Goudstikker, probeert al jaren om werken uit de collectie terug te krijgen. De Nederlandse regering droeg vijf jaar geleden 202 schilderijen uit de Goudstikkercollectie over aan Von Saher. Ook verschillende Europese musea hebben al werken aan de Goudstikker-erfgename overgedragen

Het Getty Museum in Los Angeles kreeg het werk van Pieter de Molijn in 1972 in handen. Naar eigen zeggen werd het werk toen in goed vertrouwen op een veiling aangekocht. Het werk is nooit tentoongesteld. In de Amerikaanse krant spreekt Marei von Saher de wens uit dat meerdere musea het voorbeeld van het Getty zullen volgen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie