Week van de koloniale geschiedenis

Getty geeft kunstwerk terug aan Goudstikker-erfgename

Getty Museum in L.A.
Het Getty Museum in Los Angeles gaat een zeventiende-eeuws schilderij teruggeven aan de erven van de Joods-Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940). Dat meldt de Los Angeles Times dinsdag.

Het zou gaan om een landschap dat schilder Pieter de Molijn (1595-1661) in 1640 maakte. Het werk bevond zich ooit in de collectie van de Joods-Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Deze zogenaamde Goudstikkercollectie kwam in de Tweede Wereldoorlog in bezit van Hermann Göring,een spilfiguur in Hitlers Derde Rijk. Na de oorlog viel de collectie uiteen.

- advertentie -

Marei von Saher, een schoondochter van Goudstikker, probeert al jaren om werken uit de collectie terug te krijgen. De Nederlandse regering droeg vijf jaar geleden 202 schilderijen uit de Goudstikkercollectie over aan Von Saher. Ook verschillende Europese musea hebben al werken aan de Goudstikker-erfgename overgedragen

Het Getty Museum in Los Angeles kreeg het werk van Pieter de Molijn in 1972 in handen. Naar eigen zeggen werd het werk toen in goed vertrouwen op een veiling aangekocht. Het werk is nooit tentoongesteld. In de Amerikaanse krant spreekt Marei von Saher de wens uit dat meerdere musea het voorbeeld van het Getty zullen volgen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: