Week van de koloniale geschiedenis

Gezocht: verhalen over de Hongerwinter

Voor een nieuwe tentoonstelling is het Haags Historisch Museum op zoek naar verhalen van mensen die de winter van 1944/1945 hebben meegemaakt, of waarvan een familielid is geëvacueerd.


Tijdens de Hongerwinter zijn zo’n 40.000 kinderen vanuit het stedelijke westen geëvacueerd naar het noorden van Nederland om te voorkomen dat ze van de honger stierven. De reddingsacties vonden plaats onder moeilijke omstandigheden. Zeventig jaar na de Hongerwinter staat het Haags Historisch Museum met een tentoonstelling bij deze geschiedenis stil.

Herinneringendag

Het museum wil voor deze tentoonstelling (te zien vanaf 22 april) graag in contact komen met personen die de Hongerwinter meemaakten en vanuit Den Haag naar het platteland werden gestuurd om aan te sterken. Het museum wil hun verhalen vastleggen in tekst, fotografie of film.

Op 24 januari wordt er een zogenaamde Herinneringendag Hongerwinter gehouden in het museum (13:00-16:00 uur). Het museum:

- advertentie -

Heeft u de Hongerwinter meegemaakt? Bent u naar het platteland gezonden, of misschien wel een familielid? Kom dan langs en vertel uw verhaal aan een van onze medewerkers. Misschien vindt u uw verhaal wel terug bij de tentoonstelling. Heeft u een voorwerp bij uw verhaal? Neemt u dit dan vooral mee naar het museum. Uiteraard neemt u het voorwerp weer mee naar huis.

Ook kinderen van zogenaamde hongerevacuees zijn welkom. Meer informatie: www.haagshistorischmuseum.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: