Dark
Light

Golf, een eeuwenoude sport

Auteur:
1 minuut leestijd
W. de Geest, twee jongens met een kolf. 19de kopie naar 17de-eeuws origineel. (Collectie Kennemer G&CC)
W. de Geest, twee jongens met een kolf. 19de kopie naar 17de-eeuws origineel. (Collectie Kennemer G&CC)

Bij het Haags Historisch Museum is momenteel een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de gofsport. Met meer dan 375.000 golfers is golf na voetbal en tennis in grootte de derde sport van ons land.

Dat de sport een lange traditie kent, laat het Haags Historisch Museum van tot half oktober oktober zien op de overzichtstentoonstelling Nederland Golft!. De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw van bekende kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen en Rembrandt, illustreren de populariteit van het oude kolfspel in de Gouden Eeuw dat aan het moderne golf vooraf ging. Uniek materiaal uit Schotland, zoals de oudste golfclub uit circa 1740, toont vervolgens hoe de sport zich daar ontwikkelde om aan het einde van de negentiende eeuw terug te komen in Den Haag als het ‘moderne’ golf. Werd het toen nog slechts door de happy few beoefend, tegenwoordig telt ons land maar liefst 280 clubs en is het een sport voor iedereen, van alle leeftijden en op elk niveau.

Nederland Golft! (Haags Historisch Museum)
Nederland Golft! (Haags Historisch Museum)

Uitgebreid aandacht is er ook voor het golf van vandaag de dag. Zo zijn bijvoorbeeld enkele belangrijke items van de meest populaire Nederlandse golfers van dit moment (zoals Joost Luiten en Christel Boeljon) te zien prijzen zoals de Eisenhower Trophy, de British Amateur beker en de KLM Open bekers worden ook tentoongesteld.

Nederland Golft! is te zien tot en met 12 oktober 2014.

Openingsafbeelding: W. de Geest, twee jongens met een kolf. 19de kopie naar 17de-eeuws origineel. (Collectie Kennemer G&CC)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×