Google doodle ter ere van Nelson Mandela

Google doodle ter ere van Nelson Mandela
Google doodle ter ere van Nelson Mandela
Google heeft naar aanleiding van de geboortedag van Nelson Mandela een doodle op zijn startpagina geplaatst. Via de doodle worden een aantal bijzondere citaten van de anti-apartheidstrijder en Zuid-Afrikaanse president uitgelicht.

Citaat van Nelson Mandela (Google)
Citaat van Nelson Mandela (Google)
De Verenigde Naties riepen 18 juli, de geboortedag van Nelson Mandela, uit tot Nelson Mandela-dag.


Nelson Mandela was in de jaren zestig een van de leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) en werd in juni 1964 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding gaf aan de militaire vleugel van het ANC. De vrijheidsstrijder zat onder meer jarenlang gevangen op Robbeneiland.

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van Zuid-Afrika, waar hij beschouwd wordt als de “Vader des Vaderlands”. Nelson Mandela overleed eind vorig jaar december. Zijn uitvaart werd bijgewoond door wereldleiders van over de hele wereld.

- advertentie -

Doodle vol citaten

Nelson Mandela werd geroemd om de manier waarop hij invulling gaf aan het presidentschap van Zuid-Afrika. Velen beschouwden hem als een zeer wijs man en verschillende van zijn uitspraken werden wereldberoemd. Google heeft in de doodle een serie beroemde citaten van Mandela verwerkt, waaronder:

Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten.

Een mens leert haten. Als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Liefde komt gemakkelijker in ons hart dan haar tegenpool.

Citaat van Nelson Mandela (Google)
Citaat van Nelson Mandela (Google)

Wat telt in het leven is niet puur het feit dat we geleefd hebben. Het verschil dat we maken in de levens van anderen bepaalt hoe betekenisvol het leven is dat wij leiden.

Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen.

Om vrij te zijn volstaat het niet om alleen iemands boeien af te werpen. Je moet zo leven dat de vrijheid van anderen gerespecteerd en versterkt wordt.

200 Jaar KoninkrijkDe viering 200 jaar Koninkrijk die…
De bocht van de Herengracht - Gerrit Adriaensz.…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier