Claude Debussy (1862-1918) – Franse componist

Het is donderdag 151 jaar geleden dat de Franse componist Claude Debussy werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een speciaal logo, dat helemaal gebaseerd is op Claire de lune, een bekende compositie van de componist.

Claude Achille Debussy werd op 22 augustus 1862 geboren in Saint-Germain-en-Laye als zoon van een kleine winkelier. Zijn pianotalent werd ontdekt toen Debussy negen jaar oud was door Madame de Fleurville, een oud-leerlinge van Frédéric Chopin.

Debussy studeerde tussen 1873 en 1886 piano bij Antoine François Marmontel en solvége bij Albert Lavignac. Daarna studeerde hij harmonie bij Émile Duran en korte tijd improvisatie bij Auguste Franck.

In 1879 kwam Debussy in contact met madame Marie-Blanche Vasnier. Haar culturele kring werd zeer belangrijk voor de componist. Debussy droeg enkele van zijn vroege liederen aan haar op. Hetzelfde jaar dat hij Vasnier ontmoette reisde Debussy via Florence en Venetië naar Moskou als begeleider van Nadesjda von Meck, de beschermster van Tsjaikovski.

- advertentie -

In 1884 ontving Debussy de Prix de Rome voor zijn cantate L’enfant prodigue.

Tien jaar hierna ging zijn orkestwerk Prélude à l’après-midi d’un faune in première. Dit wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de componist. Een ander bekend werk van de Fransman is de opera Pelléas et Mélisande (1893-1902), betekende een mijlpaal in de ontwikkeling van de Franse muziek. Dit werk, naar een toneelstuk van de Belgische toneelschrijver Maurice Maeterlinck, is de enige opera die hij ooit schreef.

Doodle ter ere van componist Claude Debussy
Doodle ter ere van componist Claude Debussy

Clair de lune van Claude Debussy

De zogenaamde Doodle die donderdag op de startpagina van Google is te vinden, is gebaseerd op Clair de lune (maanlicht), een beroemd deel uit Debussy’s vierdelige compositie voor piano Suite Bergamasque. Dit dromerige muziekstuk wordt vaak als zelfstandig muziekstuk opgevoerd. Ook in de Doodle is het muziekstuk te horen in een dromerige sfeer. De begeleidende animatie eindigt met twee mensen die elkaar passeren in een boot en een paraplu delen.

De componist

Claude Debussy liet zich aanvankelijk inspireren door componisten als Massenet, Chabrier en Chopin maar ontwikkelde uiteindelijk een geheel eigen stijl waarin onder meer invloeden van zigeunermuziek en Javaanse gamelanmuziek terug zijn te horen.

Zijn vernieuwingen maakte Debussy tot een van de grootste en belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. De componeerstijl van de Fransman wordt vaak vergeleken met de stijl van negentiende-eeuwse Franse impressionistische schilders.

De Doodle in actie:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier