Google eert Hermann Rorschach, bedenker inktvlektest

Google-logo ter ere van Hermann Rorschach en zijn inktvlektest
Google-logo ter ere van Hermann Rorschach en zijn inktvlektest
De startpagina van Google staat vrijdag in het teken van de Zwitserse psychiater Hermann Rorschach. Het is de 129e geboortedag van de Zwitser, die bekend werd met de naar hem vernoemde rorschachtest of inktvlektest.


Hermann Rorschach
Hermann Rorschach
Hermann Rorschah werd op 8 november 1884 geboren in Zürich. Hij werkte lange tijd aan de universiteitskliniek Burghölzli in zijn geboortestad en ontwikkelde daar de zogenaamde inktvlektest. Bij deze bekende psychodiagnostische methode kregen cliënten een grote inktvlek te zien. De cliënten mochten vervolgens vertellen wat ze op het papier zagen.

Hoewel het enige juist antwoord op de vraag ‘ik zie een inktvlek’ is, blijken veel mensen voorwerpen of wezens in de inktvlekken te zien. Door hun associaties te analyseren hopen psychiaters meer inzicht te krijgen in de karaktertrekken en impulsen van hun cliënten. Rorschach publiceerde de resultaten van zijn studie van driehonderd patiënten en honderd gezonde testpersonen in zijn beroemd geworden werk Psychodiagnostik.

In de zogenaamde Doodle, het aangepaste logo op de startpagina van Google, is de Zwitserse psychiater te zien in zijn werkkamer. In het midden wordt een vel papier opgehouden waarop verschillende inktvlekken vertoond worden. Internetters kunnen eventueel via Twitter, Google+ of Facebook aan hun vrienden laten weten wat ze in de vlekken zien.

- advertentie -

Hermann Rorschach relativeerde zijn test overigens. Hij waarschuwde ook voor de wetenschappelijke neiging tot standaardisering en abstrahering. Als dat te ver doorgevoerd werd konden unieke individuen daarvan het slachtoffer worden, meende de beroemde psychiater.

De Zwitser hield zich echter niet alleen bezig met psychodiagnostische zaken. Hij publiceerde ook verscghillende studies over sektes en sekteleiders.

Zie ook: De tien inktvlekken van Hermann Rorschach

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →