GamesGames

Google eert schrijver Charles Dickens

Doodle voor Charles Dickens
Het is dinsdag precies tweehonderd jaar geleden dat de Britse schrijver Charles Dickens geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Charles Dickens (1812-1870) is- advertentie -

Charles Dickens rond 1850

het traditionele logo dinsdag vervangen door een afbeelding in de stijl van de romans van Dickens.

Charles Dickens werd op 7 februari 1812 geboren in Landport, in het zuiden van Engeland. Omdat het zijn vader financieel niet voor de wind ging moest de jonge Dickens school enkele keren verlaten. Op zijn vijftiende belandde hij op een advocatenkantoor. Vanaf dat moment leerde hij zich in zijn vrije uren stenografie waardoor hij enige tijd later bij de rechtbank aan de slag kon als kamerverslaggever. Dickens schreef ook verschillende schetsen over het Londense leven en het buitenleven. Deze verhalen werden later gebundeld in het boek Sketches bij Boz (1836-1837).

Dickens wordt tegenwoordig gezien als de belangrijkste schrijver van het Victoriaans tijdperk. Hij schreef vele romans over de negentiende-eeuwse maatschappij en verwerkte in zijn werken doorgaans veel maatschappijkritiek. Enkele beroemde boeken van zijn hand zijn David Copperfield, Oliver Twist, Nicholas Nickleby en A Christmas Carol.

Festiviteiten

In de Nederlandse stad Deventer wordt ieder jaar in december een zogenaamd Dickens Festijn gehouden. In de stad lopen dan personages uit de boeken van de bekende auteur rond. Vanwege de tweehonderdste geboortedag van de schrijver wordt dinsdag bij het Dickens Museum in Bronkhorst een porseleinen beeld van de schrijver onthuld.

Tot woede van veel Dickens-liefhebbers sluit het beroemde Charles Dickens Museum in Londen in april de deuren. Vanwege een grote verbouwing zal het museum pas weer in december de deuren openen. Het museum is gevestigd in het enige nog bestaande huis waar de Britse schrijver heeft gewoond. Hij woonde er van 1837 tot 1839.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister