Google lanceert uitgebreid Art Project

//
1 minuut leestijd

Internetonderneming Google heeft het zogenaamde Art Project in Nederland flink uitgebreid. Het bedrijf heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Sinds dinsdag is het bijvoorbeeld ook mogelijk een virtuele wandeling te maken door het Koninklijk Paleis Amsterdam. Sinds vorig jaar konden het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam al via het Google Art Project bezocht worden.

Daarnaast hebben Museum Boijmans Van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Gemeentemuseum Den Haag een gedeelte van hun collectie online beschikbaar gemaakt via het Art Project. Vanavond wordt een toelichting op het project gegeven in het Gemeentemuseum in Den Haag, waar ook staatssecretaris Zijlstra een reactie zal geven.

De samenwerking maakt onderdeel uit van een omvangrijke wereldwijde uitbreiding van het kunstproject, dat hiermee 151 partners in veertig landen omspant. Google:

“Google biedt kunstliefhebbers de mogelijkheid om met een paar simpele muisklikken allerhande kunstwerken te ontdekken, van schilderijen en beeldhouwwerken tot straatkunst en foto’s. Deze kunstobjecten vertegenwoordigen een breed scala van culturen en beschavingen. Bezoekers kunnen naast de kunst uit de Nederlandse musea onder meer genieten van Braziliaanse straatgraffiti, Islamitische decoratieve kunst en eeuwenoude Afrikaanse rotskunst.”

In totaal zijn er nu meer dan 30.000 kunstobjecten in hoge resolutie te bekijken. Dit is een forse stijging ten opzichte van het oorspronkelijke aantal van 1.000 kunstwerken in slechts negen musea. Er zijn nu Street View-beelden voor 46 musea. Het is de bedoeling dat er nog meer musea volgen. Pim van der Feltz, Google Nederland:

“Vanuit Google willen wij graag alle mogelijke vormen van cultuur online toegankelijk maken. Het Art Project is een goed voorbeeld van de manier waarop het internet kan helpen bij het verspreiden van kennis.”

In het Art Project zijn ook minder voor de hand liggende locaties opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld een kijkje worden genomen in het kantoor van Barack Obama in het Witte Huis in Washington. Ook kan de collectie van het Museum voor Islamitische Kunst in Qatar online bekeken worden.

Google heeft als streven cultuur online te brengen en toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Het bedrijf is onder meer betrokken bij de digitalisering van de Dode Zeerollen en archieven van beroemde persoonlijkheden zoals Nelson Mandela. Ook maakt het bedrijf 3D-modellen van achttiende-eeuwse Franse steden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie